Motocrossektionen 2025: mål, utmaningar och framtidsvisioner

Motocrossen står inför ett spännande och utmanande år 2025. Med stora internationella tävlingar, viktiga satsningar på breddverksamheten och utmaningar med att få nya tävlingsledare så är det mycket på agendan. Sektionen delar med sig av sina tankar kring 2025 genom Tommy Allansson:

Vilka är de största målen och prioriteringarna under 2025?

Tommy Allansson: Att göra bra mästerskapstävlingar och vara med på alla de stora internationella lagtävlingarna som Lag-VM i USA, Lag-EM och Junior-VM i Frankrike och Junior-EM i Tjeckien och Cup de l’Avenir. Vi hoppas få behålla VM i Uddevalla och att klubben får den hjälp de behöver för att fortsätta genomföra detta stora arrangemang som är mycket viktigt för motocrossen. Vi vill också satsa på att få igång breddverksamheten ordentligt. Där har vi haft flest av våra utövare men under pandemin tappade vi tyvärr många.

Finns det regeländringar, nyheter eller satsningar som förare och klubbar bör känna till?

Allansson: Vi har lite nya ljudregler med hårdare ljudkrav men det kommer endast införas på SM första året för att inte slå ut de äldre motorcyklarna. Det är en sänkning från 112 till 109 db. Klubbarna behöver under året göra fler ljudmätningar så att utövare blir medvetna om deras hojas låter för mycket. Vi vill satsa på att få mer publik på plats. Vi har haft 250 000 tittare på FIM TV och Youtube men dålig uppslutning på dom stora tävlingarna. Mer livepublik stärker klubbarnas ekonomi!

Vilka utmaningar står sporten inför, och hur planerar ni att hantera dem?

Allansson: Vi har brist på tävlingsledare så vi satsar på att utbilda fler. Det är viktigt att vi alla hjälps åt med att få in fler funktionärer i sporten, vi behöver blir fler! En annan utmaning är att det blir allt dyrare att utöva sporten, vi tappar utövare på grund av det och att kostnaderna höjs kan vi inte påverka. Klubbarna har det tufft ekonomiskt och det går åt mycket funktionärer bara för en träningskväll – det är tufft.

Var vill ni vara om fem år om ni får drömma?

Allansson: Vi vill att bredd och ungdomsverksamheten ska vara stark med många utövare! Barnidrotten är lika viktig som elitidrotten. Vi vill se starkare relation mellan klubbar och utövare. Klubbarna ska vara utövarnas närmsta kontakt. Vi har ett problem idag där utövarna kontaktar förbundet för svar i stället för att ta hjälp av klubben. Att ha starka klubbar med utbildade personer är viktigt!

En dröm skulle också vara att det fanns mer personella resurser på Svemo kopplat till oss som sportsektion, som skulle kunna avslasta oss med t.ex. elitverksamheten.

Finns det något ni vill säga direkt till förare, klubbar eller vårdnadshavare?

Allansson: Att vi alla, både förbund, klubb och utövare strävar mot samma mål. Det är inte en som styr skutan, det är kollektivet. Alla utövare, distrikt och klubbar tillsammans är Svemo. Desto fler som hjälps åt och delar samma värderingar desto bättre blir det. Utövare behöver stötta klubbar och ledare i de beslut som tas. Utan klubbar och ledare har vi ingen verksamhet.