Arvid Lünings tankar inför sitt allra första deltagande i Lag-VM i motocross

Hur känns det att bli utvald att representera Sverige i Lag-VM?

Det är såklart en stor ära och väldigt kul att få representera Sverige vid motocrossens största tävling! Oavsett vilken sport man håller på med så är ju att representera sitt land bland det största man kan göra. Det känns väldigt hedrande och roligt att få chansen att vara med och bidra till laget!

 

Hur förbereder du dig inför tävlingen?

Egentligen inte på något särskilt sätt mer än att se till att jag kommer ha bra och konsekvent träning utan avbrott och komma in till racet i min bästa form. I vanliga fall är det tävlingar varje helg och då är det svårt att hinna träna ordentligt. Det blir mycket resor och man hinner med någon vilodag bara mellan racen. Så nu är planen att bara köra en tävling fram till MXoN och fokusera på att maxa träningen med fokus på att träna jordbana som det är i England. Förutom det så är det svårt att träna på något som liknar den banan. Banan i England är väldigt stor och snabb med mycket stora hopp, ett varv är väldigt långt. Det brukar ta ungefär 2,5 minut per varv på den banan trots att farten är så hög. Vi har inte riktigt några liknande banor i Sverige.

 

Vilka är de största utmaningarna som du förväntar dig att möta i tävlingen?

Såklart är banan en utmaning eftersom den är speciell men den största utmaningen är att man kör blandade klasser, mx2 (250cc) kör tillsammans med 450 cc. Man kör aldrig mot andra hojar annars. Jag som kör mx2 har prefekt underläge så det är en stor utmaning. När man har en klenare hoj och speciellt på en sån här bana så blir det ännu mer utslagsgivande. Det är en  tuff bana att köra 250 cc mot 450 cc hojar på.

 

Vad tycker du att du kan bidra med till teamet?

Jag tänker att jag kan bidra med att ge 100% och ge mitt absolut bästa och sätta lagets bästa i fokus. Jag brukar generellt vara väldigt stabil och inte göra misstag eller bryta heat så det kan vara en bra grej som gynnar laget.

 

Vad tror du om Sveriges resultat?

Väldigt svårt att säga men det är en lagtävling så det är tre individuella prestationer som ska göras från varje lag. Vi är tre duktiga förare som kan göra sex godkända heat så jag tror som lag att vi kan vara jämna och göra en bra total. Jag hoppas naturligtvis på att vi kan vara högt upp och att alla i laget kan prestera sitt bästa med jämna heat och inga misstag eller vurpor. Då har vi goda förutsättningar till bra placering.

Arvid ser väldigt mycket fram emot tävlingen, han känner sig lite nervös på ett bra sätt och är taggad på att göra så bra ifrån sig som möjligt och bidra till laget.

Arvid kör ihop med Isak Gifting som deltar för sin tredje gång och Alvin Östlund som deltar för sin nionde gång. Vi önskar killarna ett stort lycka till på MXoN som körs i England den 5 – 6 oktober!

Arvid Lüning sitter på ett staket i leriga motocrosskläder med sin hoj bakom sig och en flaska pommac framför sig. I bakgrunden sysn en crossbana
Arvid Lüning på prispallen visar stolt upp sin SM plexiplåt