Vad är aquabike?

Vattenskoter i fart

Som motocross fast på vatten!

Aquabike etablerades i Sverige 1987, då kallades sporten Jetski och det kördes ett RM med 550cc modellen och en Cup för 300cc maskiner. Sporten tog sig ganska fort och redan de första åren var licenserna uppemot 100st. SM-status tilldelades sporten 1988.

Inom dagens Aquabike racing finns ett 10-tal klasser, från ungdomsklassen Ski Junior till muskelklassen Runabout GP1. Här finns klasser för alla förare, maskiner och plånböcker.

Tävlingarna körs på bojbanor som kan liknas vid crossbanor fast på vattnet. Detta skapar tight racing. Aquabikes deltar även i Offshore-tävlingar för båtar, där förare och maskiner ibland utsätts för tuffa förhållanden, ibland ute på öppet hav.

Sverige har sedan starten haft stora framgångar internationellt med flera förare som stått överst på pallen i Nordiska, Europeiska och Världsmästerskap!

Vi finns även på Facebook, Instagram som @svemovattensport

För mer information om bland annat tävling, träning och klassindelning maila till Svemo på vattensport@svemo.se.

Vi ses!

 

Två vattenskoterförare sträcker ut var sin hand till varandra
Elin Persson

Hur börjar jag tävla?

Kan jag börja tävla med min egen Aquabike? Vilken klass passar mig bäst?

Beroende på erfarenhet och vilken Aquabike du har så finns det lite olika klasser att starta i. Tävlandet delas upp i två huvudkategorier, Ståmaskin (Ski) och Sittmaskin (Runabout). Det finns några olika klasser i varje kategori att välja på – allt ifrån de minsta junior-klasserna upp till värsting klassen Runabout GP1.

Det är väldigt enkelt att komma igång med tävlandet, ett medlemskap i en Svemo-ansluten klubb och en tävlingslicens tillsammans med lite skyddsutrustning är allt som krävs för att börja tävla. Är du under 15 år behöver du också ha dispens utfärdad av Transportstyrelsen för att köra vattenskoter.

1 Klubbmedlemskap

Ansök om medlemskap i en av Svemos anslutna klubbar, du hittar alla klubbar på Svemos hemsida. Hos klubbarna finns kunskap så du får den hjälp du behöver för att komma igång.

2 Licens

När du blivit medlem i en Svemoansluten klubb så skapas en profil automatiskt i Svemo TA, där kan du lösa licens. I licensen ingår även en ansvarsförsäkring som gäller under av klubben anordnad officiell träning och tävling gentemot 2:a och 3:e person.

3 Personlig utrustning

  • Flytväst av godkänd typ
  • Hjälm av godkänd typ med väl synlig färg
  • Våtdräkt
  • Ryggskydd
  • Skor
  • Ben och höftskydd (runabout)

Kolla med din klubb för att få hjälp att skaffa rätt utrustning. Vid offshoretävlingar kan det tillkomma mer utrustning.

Tävlingsklasser

Ståmaskiner

Ski Junior

Klasser för förare från 10 år t.o.m 16 år. Ski junior körs efter samma regler som i Ski GP3.

Ski Ladies

En klass enbart för tjejer från 15 år och uppåt. Samma regler som i Ski GP1.

Ski Fun

Instegsklassen för nybörjare och motionärer över 15 år. Samma regler som i Ski GP1.

Ski Veteran

För förare som är 35 år och äldre. Samma regler som i Ski GP1.

Ski GP3

Ståmaskiner med begränsningen max 85 hästkrafter. Standard maskiner men vissa ändringar får göras som t.ex byte av intagsgaller, impeller, bakplatta, tändning etc. Vanligaste maskinerna här är Yamaha superjet 701 & Kawasaki SXR800.

Ski GP2

Ståmaskiner med begränsningen max ca 150 häst-krafter. Större standardmaskiner, vissa ändringar får göras som t.ex byte av intagsgaller, impeller, bakplatta, tändning etc. Vanligaste maskinerna här är Kawasaki SXR1500.

Ski GP1

Ståmaskiner med nästan fri trimning. Med upp emot 200 hk kräver dessa maskiner mycket av föraren. Kul att skruva, ännu roligare att köra. Denna klassen är den största vid internationella mästerskap.

Sittmaskiner

Runabout GP4

Instegsklassen för sittmaskiner. En billig och rolig klass med mycket lättkörda maskiner.

Runabout GP4 Junior

Sittmaskinsklass upp till 15 år

Runabout GP4 Ladies

Samma reglemente som för Runabout GP4, men endast öppen för tjejer.

Runabout GP3

Standardmaskiner utan turbo/kompressor. Vissa ändringar får göras som t.ex byte av intags-galler, impeller, bakplatta, luftfilter etc.

Runabout GP2

Standardmaskiner där det tillåts ha turbo/kompressor. Vissa ändringar får göras som t.ex byte av intagsgaller, impeller, bakplatta, luftfilter etc.

Runabout GP1

Värsta muskelklassen medmaskiner f rån 200 hästar uppemot 450 hk! Accelerationen är ofattbar och det krävs mycket träning och erfarenhet för att hålla sig kvar i kurvorna.

Mer detaljerad information om klasserna kan din klubb hjälpa dig med. Tveka inte att ta kontakt!

 

Rosa vattenskoter i full fart fart med en leende aquabikeförare på sadeln
Peter Andersson

Olika typer av tävlingar

Closed Course

Closed course är en bana som till utformningen mycket liknar en crossbana. Det är tät racing som kräver körskicklighet och uthållig-het. Den består av bojar med höger och vänstersvängar, split och ibland däckshopp. Banlängden ligger mellan 1000-1500 m per varv där varvtiden ligger på dryga minuten. Man kör två eller tre heat och ca 10-15 minuter beroende på klass i varje heat. Det är tät racing som kräver körskicklighet och uthållighet. Starten är stillastående och här får man ha hjälpa att hålla sin maskin. När tävlingsledaren ger signal och gummibandet släpper så är det bara att gasa.

Runabout Offshore

Körs med enbart sittmaskiner och som det låter ute till havs där det krävs navigation eller på stora banor så kallad ”supercourse” utan navigation där vågorna gör det tufft för förarna. Runaboat GP Regler.

Freestyle

Här gäller det att tillsammans med sin maskin visa sina kunskaper med hopp, dykning och andra akrobatiska konster under två minuter, detta bedöms av tre domare.

Regler

Liksom i alla andra motorsporter finns ett omfattande regelverk. Svenska Motorsportförbundet är anslutet till UIM, det internationella förbundet som på sin hemsida har de regler som gäller vid alla tävlingar. När det är dags för din debuttävling gäller det att du har läst på reglerna. Det finns också några nationella regler som du finner på Svemos hemsida liksom årets tävlingskalender.

Dina första steg till en omåttligt rolig fritid på sjön:

  1. Bli medlem i en Svemoansluten klubb
  2. Skaffa en bra nybörjarmaskin = helst en standardmaskin, en trimmad maskin bör komma längre fram i karriären.
  3. Skaffa licens, och börja träna med dina klubbkompisar, glöm inte bort fysträningen, säkerheten och reglerna!
  4. Anmäl dig till din första tävling.
  5. Nu är du på gång – resten är upp till dig själv!

Välkommen in i gemenskapen!

Rosa vattenskoter i full fart fart med en leende aquabikeförare på sadeln

Välkommen in i gemenskapen!

Träna i aquabike
Två personer hjälper stillastående aquabike vid bryggan

Här hittar du alla Svemoanslutna föreningar

Hitta förening
En förare på en vattenskoter lutar sig framåt och flyger fram över vattnet

För dig under 15 som vill köra aquabike

Dispens 15-årsgräns
Bild på en hand med en telefon som visar en Svemo licens på displayen.

Se vilka licenser det finns i aquabike och krav på förutsättningar

Licenser