Håkan Leeman omvald till FIM styrelse

Vid FIM General Assembly (årsmöte) i Palma de Mallorca, valdes Svemos tidigare ordförande och numera hedersordförande Håkan Leeman om som styrelseledamot i FIM styrelse. Vi tog ett snack med Håkan efter valet:

Hej Håkan och grattis till din styrelseplats i FIM. Den klassiska frågan är väl hur det känns?

Det känns helt fantastiskt! Under mina första fyra år i FIM styrelse har jag varit väldigt delaktig i arbetet, och det ska bli så kul att få fortsätta de projekt som jag har varit del av, själv tagit initiativ till och som jag verkligen brinner för.

Hur går egentligen ett val inom FIM till, och vilka åtaganden har man i FIM styrelse?

Varje nationellt förbund – till exempel Svemo – som är närvarande vid General Assembly kan rösta vid valen. Inom internationella förbund gäller ett land – en röst, så jag kan lugnt säga att det har varit mycket lobby-arbete de senaste månaderna och speciellt de senaste dagarna. Med nästan 100 nationella förbund på plats, så krävdes det runt 50 röster (d v s mer än 50%) för att bli vald i första rundan. Jag hade som tur var starkt stöd från många europeiska, nord- och sydamerikanska och afrikanska länder, så när det visade sig att jag fått mer än 60 % av rösterna, så var det en enorm glädje och lättnad. Ett löfte om stöd vid samtal innan valet är ju inte alltid samma sak som att länderna kommer att rösta på en när det sedan gäller.

FIM har en jämförelsevis liten styrelse internationellt med bara sex valda ledamöter vid sidan av ordföranden. Vi väljs på fyra år, där tre ledamöter står för omval vartannat år. Vi har fyra tvådagars-möten per år, med obligatorisk närvaro. Vid sidan av det ska vi givetvis vara på plats vid ett givet antal tävlingar, för att få en bild av hur verksamheten fungerar. Sedan är det viktigt att följa sitt eget förbunds utveckling, för att se vilka utmaningar som man möter på nationell nivå. Men det är viktigt att poängtera att vi inte sitter i styrelsen för att föra fram våra nationella frågor, utan vi är personligt valda och ska inte ha några nationella förpliktelser.

Var det tuff konkurrens vid årets val?

Det var det. Vi var fem kandidater till tre platser, och framför allt en av utmanarna hade lagt mycket tid och pengar på att komma in. Nu lyckades inte det för honom, utan vi tre sittande ledamöter valdes om alla tre. Det tycker jag var extra glädjande, för jag ser det som ett kvitto på att de nationella förbunden är nöjda med styrelsens arbete, och den utveckling som FIM har.

Vad betyder din styrelseplats för Svemo och för de andra nordiska länderna?

Som du förstår så är det ju mycket bättre att vara med i en styrelse och ha chansen att verka direkt, än att behöva jobba med indirekt påverkan. Även om vi som sagt ska vara neutrala, så är det givetvis så att vi i styrelsen har intryck och uppfattningar som baseras på erfarenheter från våra nationella förbund. Därför blir givetvis min röst i styrelsen präglad av min tid i Svemo, och de kontakter jag har, och har haft, med våra nordiska grannar. Precis som mina styrelsekollegor från Frankrike, Spanien, Italien, Litauen och Qatar präglas av sina nationella förhållanden och erfarenheter.

Vilka frågor vill du helst driva under de kommande fyra åren?

Jag är idag ordförande i två kommittéer som en del av styrelsearbetet – strategisk planering och digitalisering. Här har jag mycket hjälp av att det är starka svenska och nordiska frågor, och områden som jag i mitt arbetsliv jobbat mycket med. Utmaningarna internationellt är ju som alla säkert kan förstå att det är stora skillnader mellan olika länder i FIM, och att skapa en enighet och gemensam väg framåt för alla typer av länder är inte lätt.

Stort tack för att du tog dig tid till dessa frågor, och lycka till de kommande fyra åren i FIM styrelse!

Håkan Leeman poserar med en segerpose framför en FIM-backdrop
FIMs styrelse